Enigma Back in Black Imperial chocolate stout 33cl

not available
In stock Alcohol Packaging 3.76
excl. VAT
No 10% 33cl
Enigma Back in Black Imperial chocolate stout 33cl
 • Taste:
 • The aroma is malts, roasted malts, caramel, dried fruits, chocolate, coffee and spices. The taste is sweet, malts, caramel, roasted and dried fruits. It goes to bitterness with spices, chocolate, herbs, yeast and some alcohol. The finish is dry, bitter and a little alcoholic with chocolate.

 • Type:
 • Top fermentation, refermented in the bottle
 • Color:
 • Black dark brown colored with a little unstable foam. Carbonation is average.
 • Ideal temperature:
 • 8°C to 10°C
 • Ingredients:
 • Barley malt, yeast, oats, vanilla, coconut, cacao, lactose, hops and water.
 • More info

De Heusdense brouwerij Enigma viert haar eerste verjaardag en dat doet brouwer Mark Veugelers met een voorstelling in 't Middelpunt - vanavond en ook morgen - en op zaterdag 29 april tussen 12 en 18 uur houdt hij een degustatie in drankenhal Broekmans. Mark is gestart als hobbybrouwer, als biochemicus wist hij natuurlijk sowieso één en ander van mengsels. 

Zo begon hij 5 jaar geleden te experimenteren met een eigen kleine brouwinstallatie in zijn kelder in Schreverland. Daar ontwikkelde hij liefst 400 recepten met verschillende samenstellingen, andere gisten, hoppen, ... De beste 20 recepten heeft hij hernomen en daaruit zijn dan de 5 beste overgebleven. 

In april vorig jaar is Tamera als eerste op de markt gebracht. Tamera is een blonde tripel van 9 %, met een zoete toets en bittere nasmaak. Tamera zou afgeleid zijn van de naam die de Kelten aan de Demer gaven, 't is ook een Keltische godin. In augustus volgde de Ragnaröck, een lichte blonde van 5,5 % geïnspireerd op de vikingmythologie. 

Unieke smaken


In het najaar kwamen 2 bieren: de Sanderijn - een blonde van 7,5 % genaamd naar een middeleeuws romantisch gedicht - en de Black Fuel, een zwart type abdijbier van 9,5 % genoemd naar één van de nummers van Channel Zero. Tenslotte kwam in februari dit jaar de Dragora uit, een blonde van 7 % die verwijst naar een draak. 5 bieren met evenveel unieke smaken en daarmee mikt Mark op een breed publiek. 

De naam van Brouwerij Enigma betekent dan weer raadsel van het bier. Zijn bieren worden nu gebrouwen door drie verschillende brouwerijen, enkele zijn ook op vat beschikbaar. Brouwerij Enigma heeft ondertussen eigen glazen, bierviltjes, folders, tafelkaarten, ... alles in dezelfde kleurrijke huisstijl. Het afgelopen jaar is het ook snel gegaan, de 5 bieren vind je al in een 130-tal drankenhallen in heel België en in cafés van Brugge tot Luik. Mark - die dit nog in bijberoep doet - wil verder groeien en zijn bier afzetten in heel Limburg. Hij hoopt ooit een eigen volledige brouwerij te kunnen uitbouwen. Article number: FBBHM123